Güncel Haberler

Birçok ülke Lübnan'a insani yardım gönderecek

Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Irak, Ürdün, Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık'ın yanı sıra Avrupa Birliği ve ona bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan açıklamalarda, Birleşmiş Milletler Lübnan'a yardım yapacaklarını söyledi.

İsrail ordusunun saldırılarını yoğunlaştırdığı Lübnan'da, Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den bu yana 1.217 kişi öldü, 970 kişi yaralandı.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içinde yüzbinlerce insan yerinden edildi.

Savaş endişelerinin her geçen gün arttığı Lübnan'a birçok ülke ve uluslararası kuruluş yardım yapacağını duyurdu.

Türkiye

Türkiye'den 30 ton insani ve tıbbi yardım taşıyan uçak, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gönderildi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'nın haberinde, durumlarının kritik olduğu Lübnan halkına destek olmak amacıyla insani ve tıbbi yardım sağlanacağı belirtildi.

Tren

Katar haber ajansı QNA'nın 24 Eylül'de yayımladığı habere göre Katar Yardım Örgütü, Güney Lübnan'da insani yardım dağıttı.

BAE

BAE'nin resmi ajansı WAM'a göre, Başkan Muhammed bin Zayed Al Nahyan Lübnan'a 100 milyon dolarlık acil yardım emri verdi.

Bu adımın BAE'nin Lübnan'a destek verme ve mevcut zorluklara karşı mücadelesine destek olma kararlılığı çerçevesinde atıldığı belirtildi.

Şeker mısır

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan'a acil insani ve tıbbi yardım gönderilmesi talimatı verdiği belirtildi.

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani, gerilimin artmasının ardından Lübnan'a yardım ulaştırmak ve akaryakıt nakliyesini kolaylaştırmak amacıyla hava ve kara köprüsü oluşturulacağını duyurdu.

Sudani, hastanelerde ve çeşitli kurumlarda jeneratörlerin çalıştırılması için ihtiyaç duyulan yakıtın dağıtımını kolaylaştırmanın yanı sıra, Lübnanlı hasta ve yaralıların da Irak hastanelerinde tedavi görebileceğini duyurdu.

Irak hükümeti sözcüsü Basim el-Avadi, Irak'ın resmi haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada, ülkesinden aralarında ilaç, gıda ve giyecek gibi çeşitli malzemelerin de bulunduğu yüzlerce ton insani yardımın Lübnan'a ulaştırıldığını söyledi.

Avadi, Irak'ın Lübnan'a yardımının devam edeceğini vurguladı.

Ürdün

Ürdün Petra haber ajansının haberinde, insani yardım yüklü uçağın 29 Eylül'de Lübnan'a ulaştığı ve Lübnan ordusuna teslim edildiği belirtiliyor.

Bunun eylül ayında gönderilen insani yardım taşıyan ikinci uçak olduğu bildirildi.

Var

Kanada Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Lübnanlı sivil halka 7,4 milyon dolar yardım sağlanacağı belirtiliyor.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, 29 Eylül'de Lübnan ziyaretine başladığında, Fransa'dan getirilen 12 ton tıbbi malzemenin, 1.000 ağır yaralının bakımında kullanılmak üzere Lübnanlı yetkililere teslim edileceğini açıklamıştı.

İngiltere

İngiltere'nin Lübnan'daki insani yardıma destek amacıyla 5 milyon £ yardım sağlama kararı aldığı ve yardımın UNICEF aracılığıyla dağıtılacağı bildirildi.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği'nden 29 Eylül'de yapılan açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarından etkilenenlere yardım amacıyla 11,2 milyon dolar değerinde insani yardım sağlanacağı belirtildi.

Dünya Gıda Programı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı'ndan yapılan açıklamada, Lübnan'a yönelik saldırılardan etkilenen 1 milyon kişiye gıda yardımı sağlanmasına yönelik operasyon başlatıldığı duyuruldu. Bu kapsamda Lübnan genelinde yerinden edilmiş kişilere hazır gıda, ekmek, sıcak yemek ve gıda kolilerinin dağıtılacağı belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu