Güncel Haberler

Afganistan’da burkalı iki kız kardeş şarkı söyleyerek, Taliban’a ‘meydan okuyor’

Taliban’a meydan okuyan iki genç kızın söylediği 7 şarkının bir kısmı ünlü Afgan şiirlerinden oluşuyordu.

REKLAM

Afganistan’da iki kız kardeş, Taliban hükümetinin kadınlara yönelik baskısına karşı çıkmak için hayatlarını riske atıyor ve burkalarında şarkı söylüyor.

Taliban’ın 2021 yılında Afganistan’da iktidara gelmesinin ardından kadınların eğitim ve çalışma başta olmak üzere önemli temel hakları elinden alındı.

Müzisyenler Taliban’ın dayattığı kurallar nedeniyle tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, iki kız kardeş yeni yönetime meydan okuyarak yüzlerini ve vücutlarını tamamen kapatan mavi burkalarla canları pahasına şarkı söylemeye başladı.

Sosyal medyada “Son Meşale” adıyla şarkı söyleme eylemi başlatan Afgan kardeşler, şarkıya başlamadan önce sosyal medyada kısa bir açıklama yaptı: “Şarkı söyleyeceğiz ama bu canımıza mal olabilir.” diyerek içinde bulundukları durumu özetliyor.

Güvenlik nedeniyle gerçek adını vermeyen ancak kendisini Shaqayeq olarak tanıtan kız kardeşlerin en küçüğü, şunları söyledi: “Kadınlar görebildiğimiz son umut ışığıydı. Bu yüzden kendimize ‘L’Son Meşale’ adını vermeye karar verdik. ”Hiçbir yere gidemedik, evden gizli bir protesto başlatmaya karar verdik. Taliban iktidara gelmeden önce “Tek bir şiir bile yazmamıştık. Taliban’ın baskısı bizi buna zorladı.” İfadeyi kullanın.

BBC’nin haberine göre, güvenlik nedeniyle ‘Maşal’ lakabını kullanan abla, burkayı “hareketli bir kafese” benzetiyor ve giysiyi “binlerce kadın ve kız çocuğunun hayallerini gömen bir mezarlık” olarak tanımlıyor.

İki kız kardeş protestolarına, 1996 yılında Taliban’ın iktidara gelmesiyle birlikte gerçekleşen gösteriler sırasında yazılan ve ülke çapında geniş kitlelerce tanınan Nadia Anjuman’ın şiirini yazıp seslendirerek başladı.

İki kız kardeşin şarkıya dönüştürdüğü bu şiirde şu satırlar yer alıyor:

“Ağzım zehirle doluyken nasıl baldan bahsedebilirim? Ne yazık ki acımasız bir yumrukla ağzım yarıldı… Bir gün bu kafesi kıracağız. Bu izolasyondan çıkın ve birlikte neşeyle şarkı söyleyin.”

Afgan kardeşler 7 şarkı besteledi

Taliban’a meydan okuyan iki genç kızın söylediği 7 şarkının bir kısmı ünlü Afgan şiirlerinden oluşuyordu.

Ancak kızlar artık kendi şiirlerini yazıp sosyal medyada diğer Afgan kadınlarıyla paylaşıyorlar.

Şarkıların ana temaları ülkede kadınların günlük yaşamlarına getirilen boğucu kısıtlamalar, aktivistlerin hapsedilmesi ve insan hakları ihlalleri.

BBC, iki kız kardeşin geçen yıl güvenlik nedeniyle ülkeyi terk ettiğini ancak bir an önce Afganistan’a dönmek istediklerini duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu