Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Sisi: 'İnsani krizlerde Türkiye ile iş birliği yapma kararı aldık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısırlı lider Sisi'nin huzurunda 17 farklı işbirliği anlaşması imzalandı.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, çarşamba günü Ankara'da gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından yaptıkları ortak basın açıklamasında, Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşme adımlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bölgesel barış ve istikrar konusunda birlikte çalışma kararlarının altını çizdiler. .

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başta Gazze olmak üzere bölgesel sorunların çözümü için düzenli istişarelerde mutabakata vardığını” belirtirken, Mısırlı lider Sisi, bölgesel konularda “insani krizlerin önlenmesi için birlikte çalışma konusunda mutabakata vardığını” söyledi.

Türkiye ve Mısır'ın Filistin meselesinde ortak duruş sergilediğini belirten Erdoğan, “İşbirliğimizi daha da ileri götürüyoruz. Ülkelerimiz arasındaki köprüyü ve çok boyutlu ilişkileri sürekli güçlendiriyoruz.” İki ülkenin ticaret hacmini beş yıl içinde 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarma hedefine doğru “kararlı bir şekilde ilerlediğini” vurguladı.

Türkiye'nin Netanyahu'nun Mısır'a yönelik suçlamalarını reddettiğini vurgulayan Erdoğan, “Gazze'de suç işleyen İsraillilerin mahkemelerde hesap vermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, şöyle devam etti: “Türkiye ve Mısır gibi biz de ateşkesin bir an önce sağlanmasını, Batı Şeria'daki işgallerin sona ermesini ve Filistin'in 1967 sınırları içerisinde Doğu ile bir devlet kurma hakkını vurguladık. Başkentimiz Kudüs olarak Gazze'ye insani yardımın ulaşması için elimizden geleni yapacağız.” Harcama yapıyoruz dedi.

İlişkilerin normalleşme süreciyle birlikte Türkiye ve Mısır son dönemde dış politikada örtüşen politikalar izlemeye başladı.

Ankara ile Kahire'nin bölgesel konulardaki uzlaşısına değinen Sisi, Libya'da güvenliğin sağlanması ve silahlı kuvvetlerin ülkeden çekilmesinin önemine vurgu yaparak, Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmayı “memnuniyetle” karşıladığını söyledi.

Türkiye ve Mısır, Libya'da devam eden iç savaşta uzun yıllardır karşıt taraflara destek veriyor. Anlaşmazlıkların bir diğer konusu da Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığının devam edip etmeyeceği. Ancak Türkiye'nin son dönemde Mısır destekli Tobruk merkezli yönetimle temaslarını güçlendirdiği iddia edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz Şubat ayında Malta'ya yaptığı ziyarette, Türkiye'nin Libya'da “yapıcı bir rol oynamak istediğini” açıklamış ve Bingazi'deki başkonsolosluğun “yakında” yeniden açılacağı mesajını vermişti.

12 yıl sonra ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret, 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye yapılan ilk cumhurbaşkanı ziyareti olma özelliği taşıyor.

Mısır'dan Türkiye'ye son ziyaret 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından yapılmıştı.

Ağustos 2020 itibarıyla iki ülke arasında normalleşme süreci başladı. Süreci başlatan, Yunanistan ile Mısır arasında Ağustos 2020'de imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasıydı. İmzalanan anlaşmada Ankara, tarafların Türkiye'nin oluşturduğu kıta sahanlığının güney sınırını kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.

2021 yılında ilki Kahire'de, ikincisi Ankara'da olmak üzere Dışişleri Bakan Yardımcılarının başkanlığında iki tur siyasi istişare düzenlenmesi, 2022 yılında Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın açılış töreninde Erdoğan ile Sisi'nin görüşmesi, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş olayı. Depremde Türkiye'ye insani yardım gönderen ülkeler arasında Kahire yönetiminin de yer alması ve dönemin Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'nin deprem bölgesini ziyaret etmesi, depremi hızlandıran adımlar arasındaydı. normalleşme süreci.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat'ta Kahire'ye yaptığı ziyarette, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının Ankara'da yapılacağı duyurulmuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu