Güncel Haberler

İPA’dan çarpıcı rapor… Emekli sefalet ‘altın’da: 2010’da 11,4 gram altın alabilen emekli, şimdi 4,4 gram alabiliyor – Son Dakika Ekonomi Haberleri

İstanbul Planlama Ajansı, “İstanbul'da Emeklilik 2024” başlıklı bir rapor yayınladı.

Rapora göre, 2010 yılında en düşük emekli maaşıyla 11,4 gram altın yani 453 dolar alırken, bugün bu rakam 4,4 gram altın yani 319 dolara düştü.

Doların son 15 yıllık enflasyonunu dikkate alırsanız emekliliğin satın alma gücünün dolardan çok daha fazla düştüğünü görürsünüz.

ALTI AİLEDEN BİRİ SADECE KURULDA YAŞIYOR

Raporda, İstanbul'da faal bir çalışanı olmayan ve sadece emekli maaşıyla geçinen 811 bin 40 ailenin olduğu ölçüldü. Tüm aileler arasında yalnızca emekli maaşıyla yaşayan ailelerin oranı yüzde 16,8 olarak hesaplandı. Her 10 aileden 1'inin en düşük emekli maaşıyla yaşayan emekli aileler olduğu görüldü.

ÖLÜM DURUMUNDA EMEKLİLİK ALANLARIN ORANI %5 OLDU.

İstanbul'da emekliler dahil 2 milyon 420 bin kişinin yaşlılık maaşı aldığı belirtilirken, toplamda her beş kişiden birinin aktif olarak çalışmadığı ve pasif gelirle sigortalı olduğu belirtildi.

İSTANBUL'DA ÇALIŞAN EMEKLİLER

İstanbul'da emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanan vatandaşların yüzde 28,4'ünün resmi olarak çalışmaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye ve İstanbul'da AET'ten yararlanan her iki kişiden birinin resmi olarak çalışmaya devam etme kararı aldığı görüldü.

SGK verilerine dayalı İPA hesaplamalarına göre İstanbul'da AET kanunundan 2023 yılında 507 bin 574 kişi yararlandı. Bunların %52,2'si resmi olarak çalışmaya devam etti. Türkiye'de AET kanunundan yararlanan ve resmi olarak çalışmaya devam eden emeklilerin oranının yüzde 47,9'da kaldığı görüldü.

En düşük emekli maaşı asgari ücretin neredeyse yarısı seviyesinde kaldı.

2010 yılında asgari ücretin üzerindeki en düşük emekli maaşının, son 15 yılda neredeyse asgari ücretin yarısına tekabül ettiği kaydedildi. 2010 yılında 680,3 TL olan asgari emekli maaşı 2024'te 10 bin TL olurken, asgari ücret 587,85 TL'den 17 bin 02 TL'ye çıktı.

YILLARA GÖRE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İLE ASGARİ ÜCRET ARASINDAKİ ORAN

MİSAFİR SAYFASINA GÖRE ORTALAMA KONAKLAMA DEĞERİ

İstanbul'da 100 m2 konutların ortalama fiyatı 2010 yılında 224 pansiyona eşdeğerken, 2022 yılında 672 pansiyona yükseldi. Konut fiyatlarının son iki yılda artış hızının azalması nedeniyle bugün 100 m2'lik bir evin fiyatı 460 asgari emekli maaşına tekabül ediyor.

İSTANBUL'DA KURULDA YAŞAYAN BEŞ AİLEDEN BİRİ KİRACI

Emekli olduğunu ve ailede bakmakla yükümlü olduğu kimse bulunmadığını belirten emekli ailelerin mülkiyet durumu incelendiğinde, bu ailelerin %18,3'ünün kiracı olduğu görüldü. İstanbul'da sadece emekli maaşıyla yaşayan kiracı ailelerin toplam sayısı 148 bin 420 olarak hesaplandı.

EMEKLİ AİLELERİN HAYAT MALİYETİ 24.991 TL

İstanbul'da iki kişilik emekli kiracı bir ailenin ortalama yaşam maliyeti nisan ayında 24 bin 991 TL olarak hesaplandı.

EMEKLİLERİN KAYGI DÜZEYLERİ ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Emekliliği nedeniyle çalışmayan vatandaşların ruh hali istatistiklerinin İstanbul ortalamasıyla benzer olduğu görüldü. Emeklilerin olumlu duyguları ortalamanın altındayken, kaygı düzeyleri İstanbul ortalamasının üzerindeydi. Emeklilerin stres düzeyleri daha düşük, üzüntü düzeyleri ise İstanbul ortalamasıyla aynıydı. İlginçtir ki çalışma hayatından uzaklaşan ve düzenli bir gelire sahip olan İstanbul emeklilerinin ruh hali İstanbul ortalamasına yaklaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu