Güncel Haberler

İsrail Gazze’de gözaltına aldığı 55 Filistinliyi serbest bıraktı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Serbest bırakıldıktan sonra Filistin medyasının yayınladığı görüntülerde, Abu Selmia isimli bir kişi, İsrail yetkililerini Filistinli tutuklulara kötü muamele etmekle suçladı ve onların “her gün fiziksel ve psikolojik aşağılanmaya maruz kaldıklarını” söyledi.

REKLAM

Gazze'de gözaltına alınan en az 55 Filistinli, aralarında şehirdeki hastanenin müdürü de dahil olmak üzere Pazartesi günü İsrail tarafından serbest bırakıldı.

Kasım ayında İsrail güçlerinin Şifa hastanesine düzenlediği baskında Muhammed Ebu Selmia da diğerleriyle birlikte tutuklanmıştı.

Serbest bırakıldıktan sonra Filistin medyası tarafından yayınlanan görüntülerde Abu Selmia, İsrail yetkililerini Filistinli tutuklulara “günlük fiziksel ve psikolojik aşağılama” uygulamakla suçladı.

İsrail, Hamas'ı ve diğer militan grupları hastanelerde saklanmak ve bunları askeri amaçlarla kullanmakla suçluyor.

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail baskınlarının birçok hastaneyi kapatmaya veya hizmetlerini önemli ölçüde azaltmaya zorladığı ve sivilleri pervasızca tehlikeye attığı konusunda uyarıyor.

Hastaneler askeri amaçlarla kullanılmaları halinde uluslararası hukuk kapsamındaki korumalarını kaybedebilirler.

Gazze'den İsrail'e füze atıldı

İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'den sınıra yakın bölgelere yaklaşık 20 roket atıldığını söyledi.

Kazada can kaybı ve hasar yaşanmadığı bildirildi.

Ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik büyük saldırısından yaklaşık dokuz ay sonra Hamas militanları, yoğunlukları önemli ölçüde azalmış olsa da ara sıra roket saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Militanlar, İsrail kara birliklerinin savaşın başlarında faaliyet gösterdiği Gazze'nin ağır hasar görmüş bölgelerinde de yeniden toplandı.

Savaşın başında büyük oranda boşaltılan ve ağır bombalanan ülkenin kuzeyinde de son günlerde çatışmalar yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre son günlerde on binlerce insan bölgeden kaçtı.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200'e yakın kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37.100'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Devam eden çatışmalar nedeniyle Gazze'ye gıda, ilaç ve temel ihtiyaçların akışı büyük oranda kesintiye uğrarken, Filistinliler artık tamamen yardıma bağımlı durumda.

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırıp onları katletmeye devam ettiği için uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

REKLAM

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
marsbahis giriş