Güncel Haberler

Macaristan’ın vetosunu aşan AB, Ukrayna’ya 1,4 milyar euro askeri ve insani yardım gönderecek

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

AB ülkeleri, Ukrayna'yı desteklemeye yönelik yaptırımların bir parçası olarak dondurulmuş Rus varlıkları ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin kullanılmasını onayladı.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Pazartesi günü Lüksemburg'da Ukrayna gündemiyle bir araya geldi.

Gündemin en önemli konusu, iki yılı aşkın süredir devam eden savaştan zarar gören Ukrayna'ya sağlanacak destek oldu.

AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Macaristan'ın Rus kaynaklarının kullanımına ilişkin vetosunu geçersiz kılmaya çalışıyordu. Ancak Macaristan bir yılı aşkın bir süre veto hakkını kullanarak bu desteğe izin vermedi.

Pazartesi günü Rus varlıklarının serbest bırakılmasını ve kararın vetoya karşı korunmasını öneren Borrell, akşam saatlerinde Macaristan'ın vetosu aşıldığında Ukrayna'ya 1,4 milyar avroluk askeri ve insani yardım gönderileceğini duyurdu.

Ukrayna'ya mali destek, bloğun kapsamlı yaptırım rejimi kapsamında dondurduğu Rusya Merkez Bankası'nın 210 milyar avroluk varlığından gelecek. Bu varlıklar dondurulmuş olmasına rağmen Moskova'nın elde edemeyeceği gelirler sağlamaya devam ediyor.

AB üye ülkeleri Mart ayında bu gelire el koyup yüzde 90'ı askeri teçhizat ve yüzde 10'u yeniden inşa projelerinde kullanılmak üzere doğrudan Ukrayna'nın kasasına aktarma konusunda anlaştılar.

1,4 milyar avro, Brüksel'in kısa vadede toplamayı beklediği 2,5 milyar avronun ilk dilimini oluşturuyor.

Yardımın Kiev'deki hükümete ulaşmasını sağlamak, Ukrayna'nın Rus birliklerinin tekrar doğuya doğru ilerlemesini engellemeye çalıştığı ve Batılı müttefiklerini askeri eskortlarını yeniden inşa etmeye yardım etmeye çağırdığı bir dönemde AB'nin en büyük önceliği haline geldi.

Bakanlar toplantısı sonunda yaptığı açıklamada Borrell, mali tahsisin üç hedefini vurguladı ve şunları söyledi: “Ukrayna'ya daha fazla hava savunması, daha fazla mühimmat ve endüstriyel yeteneklerinin geliştirilmesi için daha fazla destek sağlamalıyız.”

“(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, özellikle enerji altyapısını hedef alarak saldırmaya devam ediyor. Putin'in Ukrayna'nın savunmasız olduğunu göstermek istediği açık ve biz de Ukrayna'yı destekleyeceğimizi göstermeliyiz.”

Bloğun tüm dış politika kararları oybirliği ilkesine dayandığından, Macar vetosunun nasıl geçersiz kılındığı hemen belli olmadı.

“Anladığımız kadarıyla hukuki açıdan bakıldığında, bir Üye Devletin sırf karara katılmaması nedeniyle bu (dondurulmuş) varlıkların hangi amaçlarla kullanılacağına ilişkin karara katılma hakkı yoktur. Borrell bir deklarasyonda şunları söyledi:

Artık bu darboğaz olmazsa çalışmalar hızlanacak” diye konuştu.

Günün erken saatlerinde Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Ukrayna'ya yeni milyarlar. Bu sefer Avrupa kurallarını çiğneyerek Macaristan'ı dışarıda bırakıyoruz.”

Ancak bakanlar, AB'nin üye devletler tarafından Kiev'e gönderilen silah ve mühimmatın bir kısmını geri ödemek için kullandığı bütçe dışı bir araç olan Avrupa Barış Fonu (EPF) konusunda yıllardır süren çıkmaza çözüm getirmeyi başaramadı.

Macaristan'ın ısrarlı vetosu nedeniyle EPF'nin biriktirdiği 6,6 milyar euro, Avrupalılar için utanç kaynağı haline geldi.

EPF çıkmazının bu hafta Brüksel'de yapılacak yüksek riskli zirvede AB liderleri tarafından ele alınması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu