Güncel Haberler

Rusya ile Batılı ülkeler arasında geniş kapsamlı mahkum takası operasyonu Ankara’da gerçekleşti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Türkiye'nin arabuluculuğunda Ankara'da Rusya ile Batılı ülkeler arasında geniş çaplı bir esir değişim operasyonu gerçekleştirildi.

REKLAM

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) istihbarat diplomasisi kapsamında Perşembe günü Ankara'da.

TRT Haber'in güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 2'si ABD'den, biri Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan olmak üzere 7 uçakla 26 kişi Türkiye'ye nakledildi.

Temizleme operasyonu kapsamında Almanya'da 13, ABD'de 3 rehine olmak üzere 2'si çocuk 10 rehine Rusya'ya nakledildi.

26 kişi arasında Wall Street Journal (WSJ) gazetecisi Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus'ta hapiste olan Alman vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif Ilya Yashin ve ABD Ordusu subayı 'FSB Vadim Krasikov' yer alıyor. hapishane. Almanya'da mevcuttur.

Görüşmeler MİT tarafından yürütüldü

Temizleme operasyonunda diyalog kanallarının kurulması MİT tarafından sağlandı.

MİT, Temmuz 2024'te tarafları Türkiye'de bir araya getirdi.

Görüşmelerde, Rus vatandaşları ile ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya, Rusya ve Belarus'ta tutuklu bulunan Batılı ülkelerin vatandaşları arasında mahkum değişimi konusunda görüşmeler gerçekleştirildi.

WSJ muhabiri Gerschkoviç serbest bırakıldı

Perşembe günü öğle saatlerinde Rusya'nın WSJ muhabiri Evan Gershkovich'i serbest bıraktığı haberi geldi.

Bloomberg'e göre Gershkovich, Whelan ve Kara-Murza Rusya dışında bir noktaya doğru gidiyordu.

Tutukluların serbest bırakılması, çok sayıda yüksek profilli kişinin yer aldığı mahkum değişiminin bir parçası olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz Perşembe günü Kremlin, takasla ilgili spekülasyonların artması nedeniyle Rusya ile ABD arasında bir mahkum takasına ilişkin haberler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov sorulara yanıt verdi: “Bu konuyla ilgili henüz bir yorumum yok.”

Gerçek zamanlı uçuş izleme sitesi Flightradar24'ün verilerine göre, daha önce siyasi tutukluları takas etmek için kullanılan bir Rus hükümet uçağının Moskova'ya dönmeden önce Kaliningrad'a indiği görüldü.

RA-61727M kuyruk numaralı uçak daha önce Viktor Bout, Konstantin Yaroshenko ve Nadezhda Savchenko'nun takasında kullanılmıştı.

Polonya sınırında siyasi tutuklu değişiminin gerçekleştiği varsayılıyor, ancak bu henüz doğrulanmadı.

REKLAM

mahkum değişimi

Tanınmış bir Kremlin politikacısı olan Ilya Yashin'in diğer yüksek profilli isimlerle birlikte hapishaneden nakledildiği bildirildi.

Bu durum, sosyal medyada mahkum değişiminin hazırlanıp hazırlanmayacağı konusunda spekülasyonlara yol açtı.

Avukat Ivan Pavlov, “Bu durum benzersiz, çünkü birçok yüksek profilli ismin aynı anda transfer edildiğini duyuyoruz. (Taşınan mahkumların sayısı) göz önüne alındığında, bir değişimin beklendiğini anlıyoruz” dedi.

Rus muhalefet lideri Alexei Navalni'nin, sanatçı Sasha Skochilenko'nun, insan hakları aktivisti Oleg Orlov'un ve vatana ihanetten hüküm giymiş Alman vatandaşı Kevin Leake'in kampanyalarını yöneten Lilia Chanysheva ve Ksenia Fadeeva'nın nerede olduğu şu anda bilinmiyor.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu