Güncel Haberler

Tacikistan Cumhurbaşkanı başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısını imzaladı

Tacikistan cumhurbaşkanı, türban, eşarp ve ülke kültürüne yabancı sayılan diğer tüm İslami sembollerin kullanımını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

REKLAM

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahman Perşembe günü aralarında başörtüsünü yasaklayan “Gelenek ve Törenlerin Düzenlenmesi” ve “Çocukların Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu” yasalarının da bulunduğu 35 yasa tasarısını imzaladı.

Bu kapsamda ülkede, Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda çocukların evden eve dolaşarak bayramlık kıyafet istemesi ve milli kültüre ve “iydgardak” geleneğine aykırı kıyafet giyilmesi yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Rahman'ın onayıyla başörtüsü, türban ve İslami sembol içeren tüm kıyafetlerin kullanılması “Tacik kültürüne yabancı” olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, yasada yapılan değişikliklerle ulusal kültürel değerlerin korunması, hurafe ve aşırılığın önlenmesi, tören ve bayramlarda israfın önlenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Yasayı ihlal eden sivillere 7 bin 920 Tacik somonisi (25 bin lira), kamu görevlilerine 54 bin somoni (167 bin lira) ve dini yetkililere 57 bin 600 somoni (178 bin lira) para cezası verilecek.

Resmi verilere göre Taciklerin yüzde 99'u Müslüman.

Tacikistan'da devlet kurumlarında ve okullarda peçe kullanımı uzun yıllardır fiilen yasaklanmış durumda.

Resmi açıklamada, kamusal alanlarda başörtüsü kullanımını yasaklayan yeni yasa tasarısının yalnızca belirli yaş grubundaki çocukları etkileyip etkilemediğine açıklık getirilmiyor.

Ülkede erkeklerin sakal bırakmasına izin verilmiyor. Son yıllarda binlerce erkeğin polis tarafından durdurulduğu ve zorla tıraş edildiği bildirildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu