Güncel Haberler

Alman Kızıl Haçı doktorunun Belarus’ta idama mahkum edildiği öne sürüldü

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Her yıl çok sayıda kişinin vurulduğu Belarus, Avrupa'da idam cezasını uygulayan son ülke.

REKLAM

Alman Kızıl Haçı'nda askeri doktor olarak görev yapan Rico Krieger'in geçtiğimiz ay Belarus'ta idam cezasına çarptırıldığı iddia edildi.

Belaruslu insan hakları aktivistleri, Minsk bölge mahkemesinin geçen ay bir Alman vatandaşını “terörizm” suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırdığını söyledi.

Aktivistlere göre Krieger hakkındaki karar haziran sonunda verildi.

Krieger mayıs ayında yargılanmıştı ve kendisine yöneltilen suçlamalar arasında “terörizm”, “paralı asker olmak”, “aşırılıkçı bir grup oluşturmak”, “kasten bir araca zarar vermek” ve “ateşli silahlar, mühimmat ve patlayıcılarla yasa dışı operasyonlar düzenlemek” yer alıyordu.

Krieger'in hâlâ hayatta olup olmadığı da dahil olmak üzere vakayla ilgili hiçbir ayrıntı bilinmiyor.

LinkedIn hesabı, Krieger'in 2021'den bu yana Alman Kızıl Haçı'nda acil tıp teknisyeni olarak çalıştığını ve 2014 ile 2017 yılları arasında Berlin'deki ABD Büyükelçiliği'nde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını gösteriyor.

Avrupa'da idam cezasının infaz edildiği tek ülke

1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Belarus, Avrupa'da idam cezasının uygulandığı tek ülke.

Ülkede idam cezasına çarptırılanlar idam mangası tarafından infaz ediliyor.

Krieger'e yöneltilen suçlamalar, Belarus'ta Mayıs 2022'de yürürlüğe giren yasa uyarınca ölüm cezası içeriyor.

Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'nun yasayı ülkedeki protestoları bastırmak için kullandığı iddia ediliyor.

Lukaşenko, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline verdiği zımni destek, otoriter yönetim ve anti-demokratik tutumu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin (ABD) yaptırımlarının hedefi oldu.

1994 yılından bu yana iktidarda olan Lukaşenko'nun yeniden seçilmesinin ardından 2020 yılında başlayan geniş çaplı protestolara katılan çok sayıda muhalif, terör eylemine teşebbüs veya hazırlık yapmakla suçlandı ve tutuklandı.

Çok sayıda muhalif isim uzun hapis cezalarına çarptırılırken, bağımsız sivil toplum kuruluşları ve basın da yasaklandı.

Temmuz ayı başında Brest Bölge Mahkemesi, 63 yaşındaki Natallya Malets'e karşı dava açarak onu “aşırılıkçı faaliyetleri kolaylaştırmakla” suçladı.

Siyasi tutuklulara 125 kez para gönderdiği iddia edilen Malets'in 6 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Yine “aşırılıkçı faaliyetleri kolaylaştırmakla” suçlanan gazeteci Aliaksandr Ales Kirkevich'in davası 8 Temmuz'da Hrodna Bölge Mahkemesinde başladı.

Yazar ve tarihçi Kirkevich'in bu suçla itham edilmek için ne yaptığı belli değil.

Bir diğer bağımsız gazeteci Iryna Charniauka da aynı suçla suçlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu