Güncel Haberler

Husiler’den Kızıldeniz’de deniz taşımacılığına yönelik ilk ölümcül saldırı

Yemen’de Husilerin bir gemiye düzenlediği saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Bu, Kızıldeniz’de gemilere yönelik ilk ölümcül isyancı saldırısıydı.

REKLAM

Aden Körfezi’nde Husilerin ticari bir gemiye düzenlediği saldırıda en az iki denizci hayatını kaybetti.

Yemen’deki İngiliz Büyükelçiliği X’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “En az iki masum denizci hayatını kaybetti. Bu, Husilerin uluslararası gemiciliğe pervasızca füze ateşlemesinin üzücü ama kaçınılmaz bir sonucudur.” dedi.

Yetkililer, bunların İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle grubun bölgede düzenlediği saldırılarda yaşanan ilk ölümler olduğunu kaydetti.

İngiliz Ordusu Deniz Ticaret Operasyonları Merkezi’nden yapılan ayrı bir açıklamada, saldırıya uğrayan Barbados bayraklı True Confidence’ın artık mürettebatın komutası altında olmadığı ve terk edildiği bildirildi.

True Confidence’ın Yunan operatörü, geminin Yemen’in Aden limanının yaklaşık 50 deniz mili güneybatısında vurulduğunu, sürüklendiğini ve alev aldığını kaydetti.

Gemide 15’i Filipinli, 4’ü Vietnamlı, 2’si Sri Lankalı, 1 Hindistan ve 1 Nepal vatandaşı olmak üzere 20 mürettebat ve 3 silahlı muhafızın bulunduğu iddia edildi.

ABD’li bir savunma yetkilisi, True Confidence’dan duman çıktığını ve geminin yakınındaki suda bir cankurtaran filikasının görüldüğünü söyledi.

True Confidence gemisinin Liberya’da kayıtlı True Confidence Shipping şirketine ait olduğu ve Yunanistan merkezli Third Ocak Maritime tarafından işletildiği belirtildi.

Saldırının sorumluluğunu Husiler üstlendi

Yemen’deki Husiler saldırının sorumluluğunu üstlenen bir bildiri yayınladı.

Husi askeri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree önceden kaydedilmiş bir mesaj paylaştı.

Gemiyi füzeyle vurduğunu iddia eden Saree, isyancıların saldırılarının ancak “Gazze’deki Filistin halkına yönelik abluka kaldırıldığında” duracağını söyledi.

Husilerin Kızıldeniz’deki saldırıları

Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söyleyerek Kasım ortasından bu yana uluslararası ticari gemilere defalarca drone ve füze ateşledi.

Sonuçta İngiliz dökme yük gemisi Rubymar, bir füze saldırısında ciddi şekilde hasar gördü ve iki hafta boyunca yüzdükten sonra battı. Bu, Husi saldırısının ardından batan ilk gemi oldu.

Husi saldırıları küresel nakliyeyi sekteye uğrattı ve şirketleri Güney Afrika çevresinde daha uzun ve daha pahalı yolculuklar yapmaya zorladı.

ABD ve İngiltere, nakliye ve ticareti korumak için Husilere karşı misilleme saldırıları başlattı.

Husiler İngiltere, ABD ve İsrail bağlantılı gemilere saldıracaklarını açıklarken, denizcilik sektörü kaynakları tüm gemilerin risk altında olabileceğini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu