“Kadınlara yönelik yeni çalışma modelleri geliştiriyoruz”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Ordu Girişimcilik Zirvesi 2025” kapsamında “Girişimcilik Ekosisteminin Gücü” başlıklı oturumda, zirvenin başarılı olacağına inandığını söyledi. Türkiye’nin en güçlü yatırımcılarını bir araya getiren fuar, ülkenin geleceğine yön verecek tedbirlerin alınmasına vesile olacak.
Hedeflerinin 81 ilde kooperatifleri ve kadın girişimcileri destekleyecek projelerle kadınların ekonomiye katılımını sağlamak olduğunu belirten Göktaş, bu hedef doğrultusunda özgün fikirlerle yerel fırsatları geliştirdiklerini ve her geçen gün daha da artmasına vesile olduklarını anlattı. yeni bir başarı öyküsü.
“Kadın girişimcilerimiz toplumun dönüşümünün en sağlam temellerinden biridir”
Girişimciliğin sadece iş kurmak ya da ürün geliştirmek değil, bir hayali, bir fikri dünyayı değiştirebilecek bir güce dönüştürmek olduğunu belirten Göktaş, şöyle konuştu: “Gördüğümüz pek çok yeniliğin, çözümün ve değişimin temelini bu cesaret oluşturuyor. Günümüz dünyasında bu cesaret sadece bireylerin değil toplumların da geleceğini etkiliyor.”
Girişimcilerin sadece ekonomik kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayıp, yeni iş fırsatları yaratarak toplumsal sorunlara da çözüm ürettiklerini ve geleceğe umut taşıdıklarını vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu: “Özellikle kadın girişimcilerimiz toplumun dönüşümünün en güçlü temellerinden biridir. Sürdürülebilir Kalkınma, Kadınların iş dünyasına eşit olarak katıldığı bir toplumda bunun mümkün olduğunu ancak bunun, “Kadın girişimciliği her şeyin ötesinde hayaller için cesaret, zorluklara meydan okumak ve ilham veren yenilikler anlamına geliyor” dedi. belirtilmiş.
Bugün dünyada değişime öncülük eden birçok girişimin arkasında vizyon sahibi kadınların bulunduğunu vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu: “Bu kadınlar, ‘Hayır, başaramazsın’ dedikleri her yerde ‘Evet, başarabilirim’ diyen kadınlardır. Bakanlık olarak kadınların başarısını artırmak ve yolculuklarını kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapalım.” Sorumluluklarımızı yerine getirmek için çok çalışıyoruz” dedi.
“Kadının güçlenmesi için kamu ve özel sektörle işbirlikleri kuruyoruz”
Kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 36,9’a, istihdam oranını ise yüzde 32,7’ye çıkardıklarını belirten Göktaş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hedefimiz, 12. Kalkınma Planımızla 2028 yılı sonunda kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 40,1’e, istihdam oranını ise yüzde 36,2’ye çıkarmaktır. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ başlığıyla kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Yerel ürünlerin pazarlanmasından yenilikçi projeler hazırlanmasına kadar pek çok alanda görünürlüklerini artıracak çalışmalar yürütüyoruz. TÜBİTAK işbirliğiyle temiz teknolojiler alanında öne çıkan kadın girişimcilere ödüllerini de sunacağız. 23 Ocak Ayrıca kadın girişimcilere eğitim, danışmanlık, araştırma ve finansman desteği de vereceğiz, onları portalda buluşturduk.”
Göktaş, bugüne kadar 1207 kadın kooperatifinin kurulmasına destek verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik eğitim programlarımızla 45 binin üzerinde kadına ulaştık. istihdamı ve kadınların çalışma hayatına aktif katılımını güvence altına almaktır”.
Bakan Göktaş, “Hepsiburada” ile imzalanan protokolle kadınların e-ticaret alanındaki faaliyetlerinin artırılması ve esnek çalışma olanaklarının genişletilmesinin hedeflendiğini de kaydetti.
“Mahalle kreşi modeli üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz”
Kadınların ev ve iş hayatı arasında tercih yapmak zorunda kalmaması için yeni çalışma modellerinin geliştirildiğini vurgulayan Göktaş, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımızın izniyle açıklanan 2025 Aile Yılı kapsamında çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu kapsamda UNICEF iş birliğiyle erken çocukluk döneminde evde bakım hizmeti modelini hayata geçiriyoruz. Bu modelle nitelikli Eğitimlerini tamamlayan bakıcıların aynı anda bir veya en fazla 5 çocuğa bakım vermesini sağlayacağız. Ayrıca model üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aile ve Gençlik Fonu ile eşlerimize mahalle kreşi yaptırarak çocuk sahibi olmak isteyen ailelere “Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye” diyerek güçlendirici çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm sektörlerde kadınların ve aileye odaklanan dünyada hızla değişiyor ve kadınların bu değişimde girişimcilik yoluyla oynadıkları rol her geçen gün daha da önemli hale geliyor.”
Kadınlara verilen desteğin herkes için daha güçlü yarınlar anlamına geldiğinin altını çizen Göktaş, şöyle konuştu: “Bu anlamda kadın girişimcileri desteklemek bir tercih değil hepimiz için, özellikle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları için büyük ve önemli bir sorumluluktur. Hükümet onlara finansman ve eğitim sağlamalı. “Onlara fırsatlar sunmalı, rehberlik etmeli ve her şeyden önce seslerini daha güçlü duyurmalıyız. Çeşitliliği artırmanın, yenilikçiliği teşvik etmenin ve ekonomik adaleti sağlamanın yolunun kadınların güçlendirilmesiyle mümkün olacağına inanıyoruz. İş dünyasında daha aktif rol alın” dedi.
Bakan Göktaş, kadın girişimcilere şöyle seslendi:
“Bugün buradan ayrıldığınızda, her yeni girişimle, her yeni adımla, her hayata dokunduğunuzda sadece işinizi değil, umutlarınızı, hayallerinizi ve dünyayı değiştirme isteğinizi de inşa ediyorsunuz. , hayallerinize ve hedeflerinize daha yakın olun. Çünkü dünyayı değiştiren her büyük hareket, küçük bir harekettir.” Bir fikirle başlayın. Ve doğru ellerde, yani sizin elinizde, bu konuda bir adım attığınız için hepinizi tebrik ediyorum. yolculuğunuzda başarılar diliyor, kadın girişimcilerimizi destekleyerek daha güçlü ve daha adil bir gelecek inşa edeceğiz. inanıyorum.”
Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı program, Bakan Göktaş’ın kadın girişimcilere plaket takdimiyle sona erdi.
Ayrıca Ordu Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Müdürlüğü’nü de ziyaret eden Göktaş, ardından Ulubey İlçesi’ndeki Ulubey Çocuk Evleri’nin yerinin açılışını yaptı.